I7-rechner Für Einen Kasten Bier! Das 3d-vision-experiment 1/2

Ik wilde me al meer dan een jaar aan dit project wijden en wachtte op een goede kans. Toen ruilde een collega – bedankt Rainer – zijn buiten gebruik gestelde computer in voor een krat bier. Sinds een Windows-update heeft deze computer constant blauwe schermen. Ik wil hem weer werkklaar maken en, belangrijker nog, speelklaar maken voor een 3D-bril die ik al een tijdje niet meer heb kunnen gebruiken. In deze video laat ik zien hoe ik de oude computer omvorm tot een mooi nieuw werk- en speeltoestel en hoe ik hem in de zomer gebruikte. Eerst kijk ik naar de computer die zonder harde schijf is opgeleverd. De koeler is gedemonteerd en het eerste wat ik doe is alles demonteren, de behuizing en onderdelen schoonmaken en dan alles weer monteren.

Het oude, opgedroogde koelpasta wordt eerst losgemaakt en nieuwe aangebracht. Hiervoor bedek ik het gehele oppervlak van de processor zodat de warmte optimaal kan worden afgevoerd. Vervolgens wordt de koeler weer in elkaar gezet, het RAM-geheugen geplaatst en een kleine SSD-harde schijf geïnstalleerd voor het besturingssysteem. Op een later moment zal ik ook een HDD gebruiken die als gegevensopslag zal dienen. Eigenlijk is hier niet veel werk aan te doen, want alles is in goede staat en verrassend schoon voor een pc die al jaren goed wordt gebruikt. Het is opwindend dat de behuizing en de componenten op de een of andere manier niet samen lijken te gaan. De behuizing ziet er te oud uit voor de processor, er zijn bijvoorbeeld geen USB3-interfaces.

Als ik het voor de eerste keer start, kan ik zien wat er in het BIOS is ingebouwd. Een solide 2e generatie i7 processor, 12GB DDR3 RAM, de 128GB SSD en nog geen grafische kaart. Ik haal hem van een andere leuke computer en installeer hem hier: de GTX 950 past hier goed in. Om het systeem te testen start ik Kubuntu op en controleer of de hardware herkend wordt, kijk naar de prestaties bij het streamen en werken en ik ben tevreden. De oude computer draait stabiel, stil en snel onder Linux! Om mijn projectdoel te bereiken, installeer ik echter Windows 10. Maar tijdens het gebruik merk ik dat de blauwe schermen die mijn collega noemde terugkeren. Jammer. Na wat onderzoek probeer ik de BIOS-update aan te bevelen – een fatale fout! Tijdens de update, die je eigenlijk altijd zelf in de BIOS moet doen, crasht de computer en is sindsdien onbruikbaar. Het moederbord kan niet opnieuw in gebruik worden genomen, zelfs niet na het vervangen van de jumpers en het verwijderen van de CMOS-batterij.

Het is schroot en kan alleen worden bewaard door experts die op een nieuwe BIOS-chip kunnen solderen of die de knowhow hebben om het BIOS te herprogrammeren. Dus ik vervang het moederbord door een gebruikt vervangend bord en vanaf hier is alles pure routine. Het nieuwe moederbord heeft geen blauwe schermen meer. Ik had zojuist nieuwe stuurprogramma's voor Windows moeten installeren om dit probleem op te lossen. En terwijl ik toch bezig ben, verwissel ik de behuizing zodat het moederbord dat USB3 ondersteunt ook daadwerkelijk de juiste USB-poorten krijgt.

Een extra LED-ventilator maakt het geheel wat pittiger en bijna alles is klaar. Windows draait nu soepel en in de prestatietest zie je een score die indrukwekkend is voor een pc van bijna 10 jaar oud. Ik installeer oude Nvidi-stuurprogramma's die het spelen met 3D-brillen nog ondersteunen en met een paar hulpprogramma's kan ik alles weer werkend krijgen. Ik kan eindelijk de bril weer gebruiken en in de zomer "Tomb Raider" spelen, dat al lang op mijn schaamtelijstje stond. Hoe ik de bril weer rijklaar kreeg, laat ik in een andere video zien. Wat vind je van deze rekenmachine? Bedankt voor het kijken, ciao en tot de volgende keer..