Hoe Werkt De Van Raam E-bike App?

Hallo, ik ben Maikel. En ik geef jullie 
een rondleiding door de Van Raam E-bike app. Het downloaden van de Van Raam E-bike app gaat eigenlijk heel simpel. Dat ben je misschien al gewend.   Ik heb hier een Iphone, daar gaat het via de Apple Store. Op de Samsung telefoon of op de android telefoons gaat het via de Play Store. In het zoekscherm vul je heel eenvoudig in: Van Raam. Met een spatie uiteraard. En dan kies je Van Raam E-bike. De applicatie ziet er zo uit, makkelijk te herkennen. Ik klik op 'Download' en op dat moment wordt bij bevestiging de app gedownload. En krijg je vervolgens de app tussen jouw andere apps te staan. Door op de app te klikken wordt de Van Raam E-bike app geopend. Zoals je ziet moet je dan een aantal toestemmingen geven.

   Dat is nodig omdat wij onder andere de bluetooth-functie van de telefoon gaan gebruiken.   Daar moet toestemming voor gegeven worden. En ook als je push notificaties, dus berichtjes vanuit de app, wil ontvangen. Bijvoorbeeld over de stand van je accu. Dan moet je daar toestemming voor geven.   Je komt vervolgens in het scherm om 
in te loggen. Als je helemaal nieuw bent bij de Van Raam E-bike app, dan is het nodig om een account aan te maken. Aan de hand van dat account kunnen wij ook informatie voor je opslaan. Zoals bijvoorbeeld het framenummer van jouw fiets, eventueel routes die je gefietst hebt. Dan kun je dat altijd weer terugvinden. In het inlogscherm vind je ook de knop 'ik heb nog geen account'.

Doormiddel van die knop kun je een nieuw account gaan aanmaken. Je voert daar het e-mailadres in wat je 
wilt gebruiken om ook de bevestiging te ontvangen. En vervolgens voer je het wachtwoord in. Het wachtwoord, het is belangrijk om te weten, dat moet je natuurlijk onthouden.  Je moet weten, als je nog 
een keer moet inloggen, wat het wachtwoord is.   Maar het moet ook aan een aantal eisen voldoen. Het moet bijvoorbeeld een hoofdletter bevatten.   Het moet een cijfer bevatten en het moet een speciaal teken bevatten, zoals bijvoorbeeld een uitroepteken,  een vraagteken of een apenstaartje.  Het is ook belangrijk dat het wachtwoord minimaal 8 karakters lang is. Je klikt nu op 'registreren' en dan krijg je ook de bevestiging: 'De registratie is gelukt'.  En er is een e-mail verstuurd, in die e-mail zit een knop om jouw account helemaal te bevestigen,   zodat je ook kunt gaan inloggen.

Ik heb de e-mail uit mijn e-mailbox gehaald. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de e-mail, die wij versturen, in de ongewenste e-mail folder komt te staan.   Dat verschilt een klein beetje per emailprogramma, 
dus als je de mail niet meteen een je inbox vindt,   kijk dan ook even in de ongewenste e-mail, oftewel de spamlijst. Dan vind je een e-mail, zoals je hier ook ziet en dan kan ik ook 
klikken op de knop 'Ja ik bevestig mijn registratie'.   En op het moment dat ik dat gedaan heb, dan krijg ik ook een bevestiging 'De registratie is voltooid'.  En ik kan nu gaan inloggen in de 
Van Raam E-bike app.

Ik ben nu wederom in het inlogscherm van de Van Raam E-bike app. Ik heb hier al mijn gegevens ingevoerd. Mocht het nou zo zijn dat het wachtwoord vergeten is, ik 
weet niet meer wat ik moet doen, dan kan ik ten alle tijden even op de knop 'Wachtwoord vergeten' klikken. Als ik mijn gegevens goed heb ingevuld, kan ik op de knop 'Inloggen' klikken. En dan word ik ingelogd in het systeem. Als ik voor de allereerste keer gebruik maak van deze app, dan 
moet ik ook nog een aantal privacy-instellingen gaan ingeven.  Ook die hebben weer te maken met 
de informatie die wij voor je verzamelen in onze systemen.   Bij het klikken op 'Instellingen opslaan', krijg ik als laatste nog een bevestiging dat die instellingen zijn opgeslagen.  Dit hoef je maar één keer te doen, bij de allereerste keer dat je de app gebruikt.

Vervolgens worden deze instellingen onthouden. Ik heb er even een fiets bij gepakt. Dit is de Easy Rider, een mooie oranje. We gaan nu de fiets koppelen aan het account wat we zojuist 
gemaakt hebben. Daarvoor moet ik heel even afstappen. Op de Easy Rider kun je het framenummer op deze plek vinden. Als je wil weten waar de framenummers op andere fietsen zitten, kijk dan even op onze website: vanraam.com.   Daar kun je voor elke fiets vinden waar het framenummer op het frame staat. Ik ga nu met de app het framenummer invoeren. Dat kan ik handmatig doen zoals je ziet in  het scherm, dan krijg ik een toetsenbord en dan 
kan ik heel simpel een framenummer invoeren. Het is misschien soms wat lastig, daarom hebben wij ook 
de functie 'camera' toegevoegd.

Daar moet ik ook even toestemming voor geven, dat ik de camera mag gebruiken in de app. Dan zie je dat de camera aangaat en dan kan ik ook met de camera voor het framenummer. En dan wordt het framenummer in één keer in het scherm gezet. Als ik nu op 'Ok' klik, dan wordt de fiets verbonden. Als je de fiets gekoppeld hebt aan je app, aan het account dan hoef je hem in principe daarna niet nog een keer te verbinden.  De app onthoudt alle fietsen die je een keer verbonden hebt en zal die ook altijd presenteren in het scherm 'Fiets selectie'.

Je kunt de app verbinden met de fiets, op het moment dat de fiets ook daadwerkelijk aan staat. Je zet de trapondersteuning aan door op de cockpit (smart display) op het aan en uit knopje te drukken. Dat heb ik inmiddels al gedaan. Vervolgens kan ik door op de naam van de fiets, Easy Rider 3 in dit geval, te klikken. Kan ik verbinding gaan maken met de fiets. Ook hier wordt weer even aan mij gevraagd of ik toestemming wil geven dat de locatie services gebruikt worden.    Ik heb namelijk eerder aangegeven dat ik ook mijn locatie wil delen met Van Raam via de privacy-instellingen. Nadat ik dat gedaan heb, verschijnt eigenlijk meteen het fiets-dashboard in de app. Hier zie je eigenlijk heel groot in het midden de kilometerteller, die als ik aan het fietsen ben, zal die aangeven hoe snel ik aan het fietsen ben. Daaronder zie je ook heel duidelijk de capaciteit van de accu, voor zover die nog rijdt, in dit geval 94% capaciteit heb ik hier nog over.

Nog een stukje naar beneden zie je aan de linkerkant het totaal aantal kilometers wat er gefietst is met deze Easy Rider. We staan hier voor de fabriek, dus het is nog een gloednieuwe fiets, daar is nog maar 41 kilometer mee gefietst. En aan de rechterkant zie je de dagteller. De 'R' die ernaast staat, kan ik gebruiken om de dagteller weer op nul te zetten. Dus als ik precies wil weten hoeveel ik heb gefietst, dan kan ik hem altijd even op nul zetten.  Daaronder is heel duidelijk te zien; '1, 2, en 3'. En die komen eigenlijk overeen met de stand 1, 2, en 3 op de cockpit (smart display). Stel dat ik op de cockpit (smart display) van stand 1 naar stand 2 wissel, dan zie je ook heel duidelijk in de app dat ook mee wisselen, dat je op stand 2 aan het fietsen bent.  Of als ik op 3 klik, dat die naar stand 
3 gaat in de app. Andersom werkt ook. Ik kan ook via de app nummertje '1' aanklikken en dan zie je ook op de cockpit (smart display) dat de stand naar 1 terug wisselt. Elke fiets van Van Raam, met een trapondersteuning, die wordt standaard uitgeleverd met 4 verschillende recepten.

Het recept is via de app te wisselen door elke fietser die de app gebruikt van Van Raam. Om een recept te wisselen,  gebruiken we wederom de app. In het menu van de app kun je het menu-item 'Recepten' vinden. En daar zie je ook meteen, in dit geval, dat het 'Eco'-recept op dit moment actief is op deze fiets. Als ik dat wil wisselen naar  bijvoorbeeld het 'Comfortabel'-recept, dan klik ik 'Comfortabel' aan en aan de onderkant staat 'Oversturen naar fiets'. Op dit moment wordt er via de app, wordt er een nieuw recept op de fiets geschreven.  Er gebeurt verder helemaal 
niets met de fiets, je kunt er ook rustig blijven zitten.   Wat wel belangrijk is, is dat de fiets stilstaat. Je mag dus niet tijdens het fietsen een recept wisselen.   Dat is ook eigenlijk onmogelijk. De app voorkomt dat. Dus je moet echt ergens even stilstaan om het recept te kunnen wisselen.   Je krijgt ook een bevestiging dat het recept ook goed is geschreven op de fiets.   En vervolgens is nu het 'Comfortabel'-recept actief op deze fiets. Via de drie streepjes, links bovenin het scherm, kun je het menu openen.

In het scherm 'Details' kun je tijdens het fietsen de meer technische informatie van de fiets vinden. Bijvoorbeeld trapfrequentie, of de accuspanning tijdens het fietsen. In het menu-item 'Fiets selectie' vind je alle fietsen die aan je account verbonden zijn.   En zou je eventueel ook een andere fiets kunnen verbinden met de app. In het scherm 'Accu's' vind je alle accu's die aan je account verbonden zijn. En kun je daar ook de technische data van je accu terugvinden.   In het scherm 'Routes' vind je alle routes die je gefietst hebt met de Van Raam app. De route wordt altijd verzameld op moment dat de app verbonden is geweest met de fiets. En als je toestemming hebt gegeven in de privacy-instellingen.   In het menu-item 'Notificaties' zie je een overzicht van alle meldingen die de Van Raam app voor je heeft gegenereerd. Dat kan gaan over bijvoorbeeld de accu die volledig is opgeladen, of een accu een bepaalde onderwaarde heeft bereikt.   In het menu-item 'Profiel' kunt je je persoonlijke gegevens opgeven.  Je kunt daar ook je privacy-instellingen 
beheren, of eventueel je account deactiveren.

In het menu 'Instellingen' kun je je persoonlijke voorkeuren bijhouden, zoals bijvoorbeeld de taal van de app,  maar ook bijvoorbeeld drempelwaarde
waarbij je genotificeerd wil worden van de accu. Tot slot is er het menu-item 'Info', daar kun je met een aantal links naar onze website meer informatie vinden over bijvoorbeeld waar ik een dealer vind, of de veelgestelde vragen over de app. Dankjewel voor het kijken naar deze rondleiding in de Van Raam E-bike app. Als je nou nog meer vragen hebt, kijk dan ook even op onze website www.vanraam.com/smart.   Daar zijn ook onder andere de veelgestelde vragen terug te vinden. Tot ziens bij Van Raam!