Dein Bier In 10 Minuten – Sind Lieferdienste Asozial? | Engel Fragt | Dokus & Reportagen

Ondertitel: Hessischer Rundfunk Ondertitel: Hessischer Rundfunk Biologische chocoladereep, brownie. Ik neem er zes. Wat altijd ontbreekt bij het koken is tomatensaus. Zoiets standaard. En tot slot een lekker biertje. Of twee. Ik kan dit nu allemaal hier op internet bestellen en er wordt gezegd dat ik het supersnel geleverd krijg. Ze zeggen binnen enkele minuten. Voor mij persoonlijk is het helemaal handig. Maar een andere persoon moet nu totaal gestrest zijn vanwege mij. En anders: hoe sociaal of asociaal zijn zulke bezorgdiensten? Ik wil het vandaag ontdekken. Maar eerst wil ik zien: kunnen ze het wel bijhouden? *belt* nee, geweldig! Hij deed het echt in acht minuten. Dat is waanzin! Hoi! – Hoi. (in het Engels) Sorry voor het wachten. – Ik heb helemaal niet gewacht! Prachtig, want ik had iets nodig om hier te komen. Echt? Je zei 10 minuten en je deed het in 8 minuten! Ja, soms geven we wat meer voor het geval dat.

Maar dat moet echt stressvol voor je zijn als je 10 minuten of minder hebt om iets af te leveren. Nee, we proberen altijd sneller te zijn, we vinden het fijn als je niet hoeft te wachten. Oké, dus wat zeggen mensen als ze een beetje laat zijn? Soms stellen ze vragen. Als ze ontevreden zijn over de service, is dat op hun gezicht te zien. Ze praten meestal niet veel. – AH oke. – Dat is alles. Ik heb voor het eerst besteld en had er ook een slecht gevoel bij. Omdat ik dacht, nu moet iemand stressen vanwege mij. Begrijp je mijn schuldige geweten? Ja, maar maak je geen zorgen, ik vind het leuk om te doen, ik ben ook blij als mensen het leuk vinden. OKÉ. Dan bedankt! Tomatensaus en de zes candybars. ja, all in Overigens heb ik er de normale prijzen voor betaald, zoals in de supermarkt, plus bezorgkosten van slechts 1,99 euro. Hoe kan dat tellen? *stille muziek* Ik had het graag aan de bedrijven zelf gevraagd.

Maar ik merk al snel dat je als journalist geen directe contacten zult vinden bij deze start-ups. Er zijn geen telefoonnummers en alleen collectieve e-mailadressen, zowel voor "Gorilla's" als voor "Flink". Ik vraag het meerdere keren en dan krijg ik na heel lange tijd van beiden het antwoord: Sorry, filmen is op dit moment niet mogelijk. De man die ik nu ontmoet, weet dat al. Julia Tzschatzsch, hr. – Hallo, Heiner Heiland. Welkom in Frankfort. Heiner Heiland is expert in online bezorgdiensten en heeft zelf ook als chauffeur gewerkt. * levendige muziek * Ik heb nog steeds het gevoel dat bezorgdiensten als paddenstoelen uit de grond schieten.

De algemene gedachte is, man, als het er zoveel zijn, dan moet het op de een of andere manier zijn vruchten afwerpen, toch? Helaas is dit niet het geval. Het is eigenlijk zo dat de meeste bezorgdiensten geen winst maken, ze maken geen winst. Er wordt veel geld omgegooid en er wordt geprobeerd om snel kansen te creëren om snel klanten te winnen. In de toekomst wellicht de prijzen wat kunnen verhogen en zo winst kunnen maken als we in het zwart zitten. Niemand maakt momenteel winst. Dit zijn allemaal rode cijfers. Er wordt bijna een miljard euro verbrand.

Waar komt de steenkool vandaan die dagelijks wordt verbrand? Het geld, het kapitaal dat deze bedrijven hebben, dit platform, komt van over de hele wereld. Het zijn grote fondsen die geld inzamelen van mensen die het willen beleggen. Weten ze dat ze in zoiets investeren? Ik vraag me af: wie doet het eigenlijk? Ja, dat weten ze heel goed. Dit type investering wordt ook wel "venture capital" genoemd. Het zit in de naam: het is een risicovolle onderneming.

De verwachting is dan ook, zoals bekend van start-ups, dat 15 start-ups een start-up maken en dat deze succesvol zal zijn. Je investeert dus in verschillende start-ups, een heel fonds dat internationaal veel geld heeft opgehaald, investeert in verschillende bedrijven en veel start-ups. Als één van de start-ups succesvol is , is het geen probleem als de andere investeringen mislukken. Je hoopt zoveel mogelijk winst te halen uit dat ene succesvolle bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Wat verdienen mensen? De meeste mensen verdienen net boven het minimumloon, niet meer. Dus als je erover nadenkt, dat zo iemand net boven het minimumloon verdient en dat de gemiddelde bestelling bij de maaltijdbezorgers rond de 25 euro ligt, besef je: het wordt krap, dat is het waard.

Daarom proberen ze mensen aan te moedigen om zoveel mogelijk dingen te bestellen, niet alleen het enkele sixpack of de appel die je bent vergeten. Ik bestel eigenlijk best veel online. Maar ik heb altijd morele zorgen gehad over de zeer snelle bezorgservices omdat ik dacht: ik krijg niet eens mijn kont eraf voor een reep. En als ik nu op de knop druk , heeft iemand anders veel stress door mij. Omdat hij in 10 tot 15 minuten goed moet trappen. Of zie jij ook iets goeds in deze trend? Nou, misschien moet je het zo zeggen: het is alsof, het is een soort van… Er is een kans dat er banen worden gecreëerd voor mensen die anders niet veel kansen hebben.

Is dat zo? – Inderdaad. Het is een manier om een ​​baan te vinden voor veel mensen die niet gemakkelijk aan een baan komen. Maar deze banen zijn een doodlopende weg. Er is weinig kans op vooruitgang. Het is een zeer inspannende en gevaarlijke baan. In weer en wind rijd je door de stad, sta je in het verkeer en moet je dit gewicht naar de 4e verdieping dragen. Dit zijn meestal mini- of midi-jobs. Daar kan eigenlijk niemand van leven. Het is meestal maar bijzaak. Ze maken het schuldige geweten nog groter als je bij ze bestelt. Precies. Nou, ik heb vandaag bij twee bezorgdiensten besteld, "Gorillaz" en "Flink". Ook zonder camera vroeg ik de chauffeurs: "Hoe bevalt het werk je?" Als particuliere klant, zeg maar. Ze waren helemaal opgewonden. Ik kan dat begrijpen. Ik heb het werk zelf gedaan. Het is leuk. Je bent in de frisse lucht, je kunt rondrijden, het maakt niet zoveel uit, soms een beetje. Het belangrijkste verschil is, ten eerste, hoe vaak moet je het doen? En hoe afhankelijk ben ik van dit werk? Er zijn veel studenten die het gewoon doen, maar ook kunnen zeggen dat de baan niets meer voor mij is.

Maar er zijn er ook velen die afhankelijk zijn van de baan en moeten blijven werken onder ongunstige en moeilijke werkomstandigheden met een slecht loon. Ik vind het echt lomp dat de bezorgdiensten op dit moment geen geld verdienen en hun enige zorg is om de enige te zijn die indien mogelijk op de markt overleeft. Dat betekent dat het investeerders nodig heeft die al het geld erin gooien. En het heeft de mensen nodig die het grootste deel van het werk doen. Het maakt niet uit of het een snel biertje is of de pizza om mee naar huis te nemen. Het heeft stuurprogramma's nodig. Ze worden ook wel "Rijders" genoemd. Ik kan er vandaag een begeleiden. Hoi! – Hallo Julia. Goedemorgen Fijn dat ik vandaag met je mee mag rijden. Ja, ik ben ook blij. Dit is al je hele werkoutfit. Oh mijn god, je rugzak is enorm. We zullen gaan. – Gaat? Ja, dat past bij veel dingen. Hebben we nog tijd voor mij om te testen hoe zwaar de rugzak zelf is? Ja, het kan nog.

Het heeft ook een brede riem. Maar je doet het hier goed, nietwaar? Nou, nou, sommige mensen gaan geld betalen voor fitness. Ik kan beter gaan uitladen. – OKÉ. Ik zie dat bezorgen een sport voor je is? Erg mooi. Ja. Dan geef ik je je sportuitrusting terug. Bij "lieferando" zijn de koerierschauffeurs in vaste dienst. Evgenia werkt 30 uur per week. Je kunt ze vrij verdelen. Nou, de beste baan ter wereld, laten we het zo zeggen. Wat echt? – Eerlijk. Dan krijg je nieuwe mensen, leuke. Als je nieuwe restaurants leert, leer je de plaats. En dan rent ze van me weg.

Ik kan het bijna niet bijhouden en realiseer me dat het een gek idee van mij was om te denken dat ik onderweg met haar kon praten. Maar ik heb geen andere keus. De bestellingen bepalen het tempo. Maar wat vervoer je nu? Een pizza? Ja, een pizza. – Mmm. U heeft geen specificatie als: Wij leveren in 20 minuten. Maar kun je via je app al zien of je in een goede of slechte tijd zit? 1,9 kilometer. En hier bij mij staat er 7 minuten.

Met blauw betekent dat dat het goed is. Dus dat is 130, toch? Ik kan het bijna niet bijhouden! * spannende muziek * heb je nu de volgende baan? – Ja, ik heb een volgende baan. Maar hoe was het? hoe hoog moest je? Hij kwam zelfs speciaal voor mij naar beneden. – OKÉ. En hoe zit het met fooien? – Helemaal niets. – Oh. Misschien door… – App? – … betalen voor de app, maar … weet je dat niet op voorhand? – Nee. Ik moet het nu zeggen. Druk en kijk. – Mmm. Ja, hij betaalde een fooi: 1,07 euro. 1,07 euro: is dat veel of weinig? Nou, dat is het gewoon, je kunt een 0,5l, uh,… … mineraalwater kopen bij Penny Markt. Maar nu staat 4 minuten in het rood. Je hebt zoveel fietsstraten in Offenbach. Dat is geweldig! Soms zijn alle fietspaden bezet door auto's. Het is nu zes minuten. – Ja. Dus, kunnen we dit doen? Dat kunnen we gemakkelijk doen. Als je sneller rijdt, dan… Hé! Wacht op mij! Hoeveel tijd hebben we om met je te praten? Laten we het zo zeggen: we kunnen tien minuten doen. Laten we eerlijk zijn: je bent wel eens op pad in weer en wind.

Het begint weer te regenen en je moet doorrijden. Ik hou van elk … … elk weer. Als ik vraag: Oh, is dat niet koud en regenachtig? Ik zeg: in je hoofd kan het hier regenen. Ik heb geen slecht weer. Er zijn alleen slechte kleren. Maar waarom… …heb je zo'n passie voor deze baan? Wat vind je er zo gaaf aan? Fiets. Vrij. Ik ben vrij, ik heb geen baas achter me, en… nou , je baas is hier een beetje. Ja, maar… Niemand zal vrijgevig zeggen wat je zou moeten doen, om zo te zeggen. Ik heb verschillende baantjes geprobeerd. Er is altijd wel een manager of baas en dat soort dingen. Ik kan vrij bewegen. Hoeveel verdien je? Soms vanaf 1000, 1200 euro.

Dat… – In de maand. In de maand. Er is natuurlijk meer, met een fooi en dat soort dingen. Het belangrijkste is dat ik voor mijn appartement betaal. Mijn appartement, eten, mijn kind iets brengen. Bedankt dat je me vandaag hebt laten meegenieten. Bedankt voor films! Daar heb ik echt van genoten. * doordachte muziek * Het is een beetje een paradox. Bezorgdiensten zitten vooral in steden, waar we op elke hoek wel iets te eten kunnen vinden. Supermarkten of restaurants, we zijn dubbel goed uitgerust. Hoe werkt het op het land? Wat zijn ze aan het doen? Gaan ze naar het tankstation of kan het ook zonder? * Vrolijke muziek * Een leven op het platteland zonder "Flink", "Gorilla's" en Co. Voor de 30-jarige Elisabeth Kosch is dit nieuw. We schrijven een boodschappenlijstje. Dit is anders dan voorheen. Wij plannen anders. Maar ik vergeet ook vaak dingen. Ik mis deze snelle bezorgservices. Gewoon zeggen: "[ __ ], ik ben de crème fraîche, de eieren of wat dan ook vergeten." In het weekend missen we ze eigenlijk vaker omdat we hier veel te doen hebben. We hebben nog steeds een structurele situatie.

Dan kost boodschappen doen en eten koken gewoon veel tijd. Elisabeth werkt in corporate communicatie. Ook door haar baan komt de tijd vaak tekort. Daarom kookt ze graag voor haar 2 kleine kinderen en haar man. 1,5 jaar geleden verhuisde het gezin van Darmstadt naar Brachtal-Streitberg, naar het kleine dorp van 200 zielen. Zowel Elisabeth als haar man blijven in Frankfurt werken. Je hebt er bewust voor gekozen om op het platteland te wonen. Het zijn de prijzen. Het is gewoon voordeliger. Er is gewoon een trend die je ook zelf kunt realiseren en ook behoefte hebt aan deze work-life balance. Dat was ook een van de redenen waarom we zeiden: we doen dit project gewoon hier, verhuizen hierheen.

Het is gewoon ongelooflijk goed voor de ziel, dit landschap. In ruil daarvoor neemt de jonge afgestudeerde graag het kleine probleem met lokale voorraden op zich. Vandaag is het vrijdag. – Ochtend! De mobiele supermarkt komt één keer per week naar Streitberg. Gelegenheid voor Elisabeth om te kopen wat ze was vergeten toen ze boodschappen ging doen in de supermarkt vijf kilometer verderop. goedheid! – Gud. Koffiefilters zijn verdwenen. Ik ben het vergeten. Wat heb ik nog meer nodig? Alles is verkrijgbaar in de mobiele winkel. De meeste mensen uit Streitberger combineren grote aankopen met woon-werkverkeer, net als hij, Matthias Müller-Stehlik. Het is een kwestie van plannen. Je hoeft er alleen maar over na te denken.

Ik vergelijk het met wanneer iemand in een hoog gebouw woont en naar beneden gaat, dan bedenkt hij of hij nog iets anders mee moet nemen, afval, leeggoed, etc. En hier is het vergelijkbaar. Dat je alles doet en plant met een beetje vooruitziende blik. Matthias is projectcoördinator van beroep en schoonbroer van Elisabeth. Ook hij verhuisde hier naar het platteland met zijn vrouw en twee kinderen uit de stad Langen. Taarten bakken met de kinderen staat vandaag op het programma. Lia, als je klaar bent met je vinger af te likken, kun je dan in de kast kijken voor de cacao? 16:41 Waar is de cacao? Dit is niet goed. Wie heeft de cacao gesnoven? Gelukkig is er een buurtapp in het dorp. Voor alle dingen die je nodig hebt of bent vergeten. Kan iemand ons helpen? – Ik ben benieuwd. Nog geen vijf minuten later komt de aardige buurvrouw de taart redden. Hallo, kijk, daar ben je. – Bedankt. De buurtapp, een soort vervanging van de snelle bezorgdiensten in het land? Van de kettingzaag tot eieren of brood, u kunt als het ware de vragen stellen. En als je geluk hebt, werkt het meestal omdat er nog iemand in de stad is in Wächtersbach of zoiets, en dan wordt het hierheen gebracht.

Het geheel is natuurlijk gebaseerd op wederkerigheid. Als er iemand is die niet op alles reageert, werkt het gewoon niet. En omdat het dichtstbijzijnde restaurant alleen met de auto te bereiken is, organiseren de Streitbergers graag pizza -bakavonden samen met hun speciaal daarvoor aangeschafte kolenoven. Dan is Elisabeths echtgenoot Paul Kosch ook van de partij, of terug van zijn werk in Frankfurt. In de stad merkte ik dat net weer vandaag, ik opende Lieferando en scrolde door Frankfurt. Er is sushi, 1000 Italianen, dat is te gek. en als je hier Lieferando opent, heb je vier leveranciers die je iets kunnen bezorgen. Dat is een enorm verschil. Slechts twee leveren momenteel. En ze hebben 20 minuten met de auto nodig om in Brachttal-Streitberg te komen. Avondjes samen bakken is veel gezelliger. Het kan dus zonder online bezorgservice.

Maar niet met mij. Ik moet toegeven dat ik als fulltime werkende moeder met vier kinderen ontzettend veel bestel op internet. Alleen met deze turbobezorgdiensten heb ik morele zorgen gehad. Ben ik de enige? Ik wil te weten komen. Ik heb een leuke supermarkttas samengesteld. Wat zouden mensen er bij bestellen en wat absoluut niet? * sferische muziek * Wil je in mijn boodschappentas grijpen en er iets uithalen? Ik neem de paprika's. Wat? Trek je vrijwillig de paprika's eruit? Begrepen. Wat kan ik zeggen? Ik vind dat hij thuishoort in elke minimalistische keuken. Stel dat je wilt koken en je mist iets, zou je dan ook iets online bestellen? Ik heb een Rewe bij mij om de hoek. Een beetje beweging is ook niet verkeerd. Daarom zou ik me naar Rewe haasten om het te halen.

Is de belangrijkste reden echt dat u goed bevoorraad bent of is er iets anders dat u tegenhoudt om te bestellen? Goed uitgerust en nu heb je zoveel apps op je mobiel dat je niet meer weet wie al hun betaalmiddelen heeft. Ik probeer alleen het hoogstnodige op mijn mobiel bij me te hebben. Zou je deze online bestellen? – Nee. Waarom niet? Omdat ik het zo direct, haptisch kan aanraken. ik kan horen En dan heb ik mijn idee van wat daar in kan zitten. En het is gewoon zo'n ervaring, zo'n winkelervaring. Wat dacht je van pizza laten bezorgen? Oh, daar hebben ze me. – Dus jij doet dat? Dat doe ik wel eens, ja, maar niet zo vaak. Heb je erover nagedacht: Gorilla's, Flink. Het is heel trendy. We bestellen ook eten online. Ooit misschien, maar aangezien ik de supermarkt om de hoek heb, loop ik er makkelijker naartoe. hoewel ik ook online bij Rewe heb gekeken. Ik laat de waterkratten bij mij bezorgen, dus mijn drankjes. Dit kan binnen 90 minuten, werkt prima. Omdat hij praktisch is en je hem niet hoeft te slepen? Precies, je hoeft niet te slepen.

Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat ik boodschappen online bestel. Als het gaat om drankbezorging, denk ik altijd aan deze "Bespaar jezelf het sjouwen"-poster. Ernaast zie je de man die voor je aan het sjouwen is. Heb je soms een schuldig geweten? Heb ik. Maar hij krijgt goede tips. Dat wordt beloond. Het bespaart tijd. Ik kan me voorstellen dat als ik veel werk, het al ontspannend is als ik pas rond 20.00 uur thuis ben. Maar vlees zou ik bijvoorbeeld al overwegen.

Want daar wil ik misschien wel eens naar kijken of groenten. Is dat goed? Dan kan ik het zelf beoordelen. Ik kan het niet terugsturen. Kortom, je bent behoorlijk onder de indruk. Ben je bang dat iemand voor je moet trappen? Dat komt pas in me op bij nader inzien. Dus na de bestelling dan. Als het helemaal nat is voor de deur, spijt me dat. Ik zie dat de meeste mensen zich niet in de eerste plaats bezighouden met morele zorgen. Maar of het überhaupt wel praktisch is om je boodschappen of eten te laten bezorgen. En als ik om me heen kijk, moet ik aannemen dat er veel besteld wordt. De chauffeurs van de bezorgdiensten geven vorm aan het stadsbeeld.

Maar hoe sociaal zijn de werkomstandigheden waaronder zij werken? Zijn de koeriers allemaal zo blij als Evgenia? Ik heb een afspraak met Philipp Schurk. Hij is voorzitter van de ondernemingsraad van Lieferando Frankfurt. Ik zit met het morele dilemma dat ik me afvraag of je in jouw geval met een gerust geweten kunt bestellen bij een bezorgdienst als "lieferando". Je bent erg bekend met de interne zaken. Wat zeg jij? In wezen zijn we er als ondernemingsraad in geïnteresseerd dat mensen hun baan hebben en behouden en deze kunnen consolideren. Dat veronderstelt dat mensen daar bestellen. Maar wat ook duidelijk moet zijn: we willen goed werk en een goed salaris. Dat zie ik op dit moment niet bij "lieferando". Hoe werkt het "lieferando"-systeem eigenlijk? Ik sprak ooit een "Wolt"-chauffeur die op straat stond en hij stond daar maar: "Wat doe je hier? Waarom sta je daar gewoon?" Hij vertelde me dat je het eten naar een klant brengt. Daarna moet je in de buurt van het huis van deze klant wachten tot de volgende bestelling, wat dacht je van "lieferando"? Precies zo en daar heb je het doorslaggevende probleem al geschetst, namelijk de weersomstandigheden.

Ik sta daar en het kan zo koud of zo nat zijn als wat het ook is, eigenlijk kan het niemand iets schelen. U kunt naar de "hub" rijden, dat is een intern bedrijf voor bedrijfsruimten, maar het is erg klein. Niet alle chauffeurs kunnen er tegelijkertijd zijn als er storm is ofzo. In de praktijk zoekt men buiten beschutting als men op dat moment geen bestellingen aan het rijden is. Wat heb je al bereikt? We hebben best veel bereikt. Het laatste zeer belangrijke wapenfeit was de terbeschikkingstelling van arbeidsmiddelen. Mijn collega Alex en ik hebben in november vorig jaar een vonnis verkregen van de federale arbeidsrechtbank . Dat betekent fietsen en … Wat zijn allemaal arbeidsmiddelen? Precies. Je werkt bij Lieferando via een app genaamd "Scoober". Het wordt op de mobiele telefoons geïnstalleerd. En ze rijden op je fiets.

En "lieferando" en zijn voorganger "foodora" waren van mening dat deze tools niet moesten worden verstrekt. We vochten terug in de rechtbank en wonnen in november. We zijn in onderhandeling met de werkgever. Het gaat erom dat we regels willen, bijvoorbeeld bij het rijden in een onweersbui. Op dit moment is het simpel: beslissingen worden genomen op basis van onderbuikgevoel. We willen dat de stad wordt afgesloten als waarschuwingsniveau 3 voor zwaar weer wordt bereikt, wat er ook gebeurt.

Wat wij willen is dat er kleding wordt ingekocht die gecertificeerd is volgens Europese normen. Er is koude beschermende kleding, natte beschermende kleding. En dat heb je nodig, want als je in de winter acht uur rijdt bij -5°C, heb je verstandige kleding nodig. Ook als de zelforganisatie van de medewerkers het verschil maakt. Ik krijg niet echt argumenten om eten online te laten bezorgen . En hoe zit het met duurzaamheid? Als je bestelt, hoef je er zelf niet voor te rijden.

Is dat niet in balans? Hoi! Dat wil ik weten van mobiliteitsonderzoeker Martin Lanzendorf. Online eten bestellen. Kortom: is het goed of slecht voor het klimaat? Moeilijk te zeggen. Best slecht voor het klimaat, zeg ik om te beginnen. Omdat? Ze hebben veel extra spullen, verpakkingen, eraan vastgemaakt. Veel processen die bovendien worden uitgevoerd. En alles wat geleverd moet worden zorgt voor nieuw verkeer in de logistiek. Nog meer verkeer. Maar hoe zit het nu met de e-bike? De meeste van deze snelle bezorgdiensten die ik ken, zijn echt afhankelijk van elektrische fietsen. Dat is oké voor het klimaat, toch? – Precies. Als je er naar zou kijken, aangezien iemand alleen met een elektrische fiets zou komen, dan zou dat oké zijn, maar blijft dat zo? Naarmate mensen eraan wennen dat we steeds meer spullen thuisbezorgd krijgen, zullen er steeds meer gemotoriseerde voertuigen op de weg komen. Als het om CO2 gaat, heeft het geen zin om online eten te bestellen. Qua verpakking spreekt het niet voor zich.

Maar hoe zit het met voedselverspilling? Ik heb het gevoel dat als je naar de supermarkt gaat, op zaterdag proviand koopt en uit gewoonte dingen inpakt die je een week later weggooit omdat je ze toch niet nodig had. Met zo'n bezorgservice koop ik alleen wat ik nodig heb. Alleen omdat er ineens een ander vervoermiddel is en deze nieuwe bedrijven er geld mee willen verdienen en businessmodellen hebben gevonden die geld beloven, mogen we niet verwachten dat andere milieuproblemen worden opgelost. Ik zie geen verband met het terugdringen van voedselverspilling. Ik kan me goed voorstellen dat je dan… "Nu heb ik er zin in. Ik zal het bestellen." Dat het weekend shoppen er nog hetzelfde uitziet als voorheen. Waarom zou hij er anders uitzien? Alleen als je iets mist, bestel het dan erbij. Bestel je wel eens eten online? Ik heb eerder een pizza besteld.

Eenmaal? Om de hoek. – Oké? Maar niet dat het in het groot wordt geleverd. En we halen het altijd op, de pizza. Geen gerust geweten bij het online bestellen van boodschappen? Het leven bestaat tenslotte uit mooie dingen doen. En als iemand het leuk vindt om het 's avonds te bestellen en te gebruiken, dan vind ik dat je dat moet toestaan. Ik denk niet dat we een dictatuur willen: we kunnen alleen doen wat het meest ecologisch is. Ik meen goed te kunnen begrijpen dat er huishoudens zijn, alleenstaande ouders, tweeverdienershuishoudens, eventueel met kinderen. Waar het moeilijk is om boodschappen of bepaalde boodschappen zo in het dagelijks leven te integreren dat het goed werkt. Dan richt je je op andere dingen. Maar ik zou persoonlijk een wereld wensen waarin niet alles alleen online beschikbaar is. Waar ik ook naar de winkel kan, dingen kan bekijken en winkelen. *zachte muziek* Kunnen we nu met een gerust geweten boodschappen online bestellen of niet? Het was onze klimaatonderzoeker die me het meest aan het denken zette. Hij zegt dat deze bezorgdiensten geenszins duurzaam zijn en in de toekomst schadelijker zullen worden voor het klimaat.

Wen er dus niet eens aan als een routine. Als absolute uitzondering vindt zelfs hij het oké. Dat is precies hoe ik het ga doen. Ondertitel copyright: hr 2022.